Abortus

Als je je zwangerschap wilt afbreken, zijn er 2 behandelingen mogelijk: een behandeling met de abortuspil of een curettage. Met de abortuspil wordt je zwangerschap beëindigd met behulp van medicatie. Een curettage is een ingreep waarbij de zwangerschap met behulp van medische instrumenten wordt beëindigd. Welke behandeling je kunt krijgen, hangt af van hoeveel weken je zwanger bent.

Als je 6 tot 16 dagen over tijd bent, kun je een overtijdbehandeling krijgen. Dit houdt in dat je behandeld kunt worden zonder dat je een verwijzing van je huisarts nodig hebt. Je hebt wel eerst een intakegesprek met een arts, waarin je samen je keuze bepaalt. De arts maakt dan ook een echo om te bepalen hoelang je precies zwanger bent. Belangrijk om te weten is dat als je 17 dagen of langer overtijd bent, je een verwijzing van je huisarts nodig hebt maar ook rekening moet houden met een wettelijke bedenktijd van 5 dagen. Deze gaan in op de dag dat je voor het eerst een (huis)arts hebt gesproken over je wens tot beëindigen van de zwangerschap.

In Zeeland is het mogelijk om een zwangerschap af te breken tot 12 weken zwangerschap. Dit vindt plaats bij de Stichting Zeeuwse Abortuszorg (ZEAZ). Het laten uitvoeren van een abortus kan anoniem en kosteloos.  Meer informatie over aanmelding en procedures vind je op www.zeaz.nl

Bellen kan ook  met nummer 0113 296737 van maandag t/m vrijdag van 8:00- 18:00 uur.