Seksuele problemen

Seks is prachtig en waardevol. Voor de meeste mensen is seks of intimiteit een belangrijk onderdeel van het leven. In het leven kunnen dingen gebeuren die invloed hebben op je seksleven. Voor iedereen is seks uniek en persoonlijk. De beleving van seks verschilt per persoon en per levensfase. De veranderende beleving van seks is soms positief maar soms ook negatief. Denk hierbij aan een gewenste zwangerschap of een nieuwe relatie maar minder leuk is een chronische ziekte of het meemaken van grensoverschrijdend gedrag.  Bijna allemaal hebben we een ideaalbeeld in ons hoofd van hoe fijne seks zou kunnen zijn. Het is de kunst om het ideaalbeeld soms bij te stellen en te accepteren dat jou seks jou uniek maakt. Soms werkt seks echt niet of zit je met vragen of onzekerheden. Je kan erover lezen, met partners of vrienden het gesprek aangaan. Maar soms kan hulp van buiten af nodig zijn.

Welke problemen
Problemen op seksueel gebied zijn divers evenals de oplossingen. Maar bij problemen valt te denken aan pijn bij het vrijen, niet kunnen klaarkomen, geen erectie kunnen krijgen, geen zin in seks of juist er veel mee bezig zijn.

Wat kan je doen?
Meestal is de huisarts de eerste persoon waar je je probleem kan bespreken. Hij of zij weet meestal welke wegen je in kan slaan. Verwijzing kan nodig zijn naar diverse professionals. Denk aan psychologen, fysiotherapeuten, seksuologen, relatie therapeuten (ea) maar specialistische hulp in ziekenhuis of geestelijke gezondheidszorg kan ook geïndiceerd zijn.

Goed is ook om uit te zoeken of seksuologische hulp vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Helaas is dit niet altijd het geval. In Zeeland zijn er professionals die zich bezig houden met seksuele problemen bij:

  • GGD Zeeland (voor jongeren tot 25 jaar, verwijzing is niet nodig)
  • Emergis en PsyQ (verwijzing van huisarts is nodig)
  • Seksuologen en consulenten in de regio. Deze zijn te vinden op de site van de NVVS.
Waar is de zin in seks gebleven? Edith (43 jaar)

Behulpzame landelijke adressen:
www.seksualiteit.nl
www.sickandsex.nl