Humaan immunodeficiëntievirus

HIV is een serieuze SOA. Als je met condoom vrijt is het risico laag om HIV op te lopen. Sommige personen lopen een hoger risico op HIV en kunnen dan besluiten zichzelf te beschermen door preventief een HIV-remmer (pil) te slikken. Deze preventie methode heet PrEP (preventieve exposure profylaxe).

Hoe kom ik aan PrEP?
Het is verkrijgbaar via je huisarts of GGD Zeeland.  Als je voldoet aan de volgende criteria heeft GGD Zeeland (beperkt) plek om je van PrEP te voorzien.

  • Homomannen of transgenderpersonen die in de afgelopen zes maanden anale seks zonder condoom hebben gehad met een mannelijke partner met een onbekende hiv-status of met een bekend HIV-positieve partner die een (veronderstelde) detecteerbare viral load had.
  • Homomannen of transgenderpersonen die in de afgelopen zes maanden een anale SOA hebben gehad.
  • Homomannen of transgender personen die in de afgelopen zes maanden een Post-Expositie-Profylaxe (PEP) kuur hebben gebruikt.

Het gebruik van PrEP vraagt om goede samenwerking tussen GGD, huisarts en cliënt. De zorg rondom PrEP bestaat ook uit de nodige medische controles.

Momenteel heeft de GGD Zeeland geen beschikbare plaatsen voor PrEP.
Wel kan je voor PrEP-zorg terecht bij particuliere instellingen zoals:

Meer informatie
Om te bespreken of PrEP wat voor je is raden we je aan onderstaande websites te raadplegen en of een afspraak te plannen op het spreekuur van de GGD. Dit kan via het nummer 088 – 368 7600 of gebruik maken van het volgende emailadres soa@ggdzeeland.nl

Behulpzame landelijke adressen:
www.mantotman.nl
www.prepnu.nl
www.prep-direct.nl