Twijfel en keuzes maken

Zwangerschap is niet altijd een blije gebeurtenis. Wat als je twijfelt over je zwangerschap. Onbedoelde en ongewenste zwangerschap brengt veel stress en verwarring met zich mee. Het is een onderwerp omgeven met taboes, schaamte en schuld. Als je ongepland zwanger bent, kun je je heel onzeker voelen over het nemen van een beslissing. Partners, ouders of andere mensen om je heen, kunnen je hierbij ondersteunen. Soms is dat niet voldoende, of leidt het alleen maar tot meer stress. Misschien ben je zelf nog heel jong, of heb je geen vaste partner. Of misschien weet je niet zeker of je het wel aankunt, om op dit moment een kind op te voeden.  Wij vinden dat iedere vrouw het recht heeft om zelf te beslissen wat ze moet doen als ze onbedoeld zwanger is. Het kan helpen om te spreken met professionals die je niet veroordelen maar ondersteunen bij je keuze. Wanneer je ongepland/onbedoeld zwanger bent, kun je een aantal keuzes maken:

  • Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind zelf opvoeden.
  • Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind laten opvoeden door een ander. Bijvoorbeeld door familie, pleegouders of adoptieouders.
  • Je kunt een abortus ondergaan (de zwangerschap afbreken).

Hulp bij het nemen van een beslissing
In Zeeland kan je een gesprek voeren met een verpleegkundige van de GGD. De verpleegkundige helpt je om de opties te ordenen en de keuzes in kaart te brengen. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek met een verpleegkundige? Maak dan een afspraak. Mail naar sense@ggdzeeland.nl of bel naar 0113-249400.

Vaak kan je ook met je zorgen terecht bij de verloskundige of huisarts. Zij kunnen je ook weer doorverwijzen.

Abortus? Nooit gedacht dat ik zelf voor zo'n dilemma zou komen te staan Marijke (28jr)