Ouderschap

Kinderwens, zwanger worden. Bijna iedere vrouw (en man) krijgt op een goed moment te maken met dit onderwerp in zijn of haar leven. Sommige denken lang over na over het moment van kinderen krijgen, anderen overkomt het of handelen intuïtief.  Als alles goed gaat lijkt dat vanzelfsprekend.  Toch, als jij of iemand in je omgeving zich in een kwetsbare positie bevindt is het hebben en opvoeden van kinderen best een ingewikkelde opdracht die iedereen zo goed mogelijk wil vervullen.  In de praktijk blijkt dat kwetsbare (bijna) ouders best ondersteuning kunnen gebruiken bij het maken van beslissingen rondom kinderwens.

Een kindje krijgen; dat maakt mijn leven....

Als je nadenkt over het krijgen van kinderen en wat daar heb beste moment voor is bespreek je dit met je partner, familie of vrienden. Soms kan het nodig zijn om ook informatie te vragen bij deskundigen. Ook als je leven er niet zo stabiel uit ziet vinden we het belangrijk dat er met jou gesprekken plaatsvinden over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie omdat je daarmee zelf de regie voert over belangrijke dingen in het leven. Het is belangrijk dat je eerlijk kijkt naar je behoeften en rekening houdt met je barrières en mogelijkheden. Na gesprekken kan je tot de conclusie komen, ja ik wil nu gaan voor het ouderschap of nee, toch (nog) niet.

Nee, ik wil (nog) niet zwanger worden
Als je (nog) niet zwanger wilt worden is het verstandig om na te denken hoe je dan een zwangerschap voorkomt. Sinds 2019 bestaat in Zeeland het programma Nu Niet Zwanger Het  doel van dit programma is; onbedoelde zwangerschappen voorkomen zodat kinderen geboren worden in een welkom, warm en veilig nest.

Het programma kan begeleiding bieden als er sprake is van een verhoogde kwetsbaarheid. Bijvoorbeeld  wanneer er sprake is van een combinatie van psychiatrische problemen, verslaving, dakloosheid, schulden, een verstandelijke beperking, problemen met loverboy’s of illegaliteit.  Via het programma is anticonceptie op een laagdrempelige manier te verkrijgen. Het uitganspunt in het programma is altijd; open, eerlijk en vrijwillig het gesprek aangaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Heb je zelf behoefte of ken je iemand die je wil wijzen op het programma, stuur een mail naar:  nunietzwangerzeeland@ggdzeeland.nl Dan kom je in contact met een programma medewerker van Nu niet zwanger en kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Ja, ik wil zwanger worden of ik ben het al…
Als je wel zwanger wilt worden is het verstandig om je goed te laten informeren over hoe je gezond zwanger wordt en waar je allemaal rekening mee moet houden. Bezoek je huisarts of verloskundige en laat je informeren over gezond zwanger worden.  Ben je nu zwanger en kan je hulp gebruiken bij het regelen van allerlei zaken dan is er in sommige Zeeuwse gemeenten het programma “Veilige start”. Informeer hiernaar bij het lokale maatschappelijk werk.